فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 36 (زمستان 1400)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 36 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه ریعان* صفحات 1-19

    نهج ‏البلاغه به مثابه اخ القرآن و اولین تفسیر از آیات قرآن، سرشار از معارف و لطایف آسمانی است که از زلال ناب دریافت ‏های ربانی مفسر خبر می‏ دهد. در کنار انبوه آموزه ‏های این منبع معتبر، اما بر اثر خطای مولف، برخی اطلاعات نادرست نیز گردآوری شده و متن والای آن را نیازمند جداسازی سره از ناسره نموده است. ازجمله این موارد توصیفات جنسیت‏ زده برخی متون در مورد زنان است که آنان را فرودستانه بازنمایی نموده است. یکی ازاین گونه سخنان، تشویق زنان به خانه‏ نشینی و الزامات آن - شوهرداری- است که آن ‏را تا حد جهاد فی سبیل الله ارتقا بخشیده است. در این مقاله عبارت "جهاد المراه حسن التبعل" مورد اعتبارسنجی متن و سند قرارگرفته و الحاق این عبارت را به حکمت 136 از اضافات راویان و از نمونه ‏های اندیشه ‏های‏ برساخته، نسبت به زنان دانسته است. این عبارت پیش‎تر از نهج‏ البلاغه، در روایات کلینی و صدوق وارد شده و تحلیل سند آن‎ها نشان ‏ می ‏دهد از ساخته‏ های جاعلان بوده و به علی (ع) منتسب گردیده و بعدها همان متن، توسط غالیان به امام هفتم منسوب شده است. درحالی که چنین پیشینه ‏ای در کتب متقدم اهل سنت وجود نداشته و در قرن چهارم متاثر از متون شیعه در کتب متاخرین آن‏ها وارد گردیده است. این عبارت در درون متن نیز با سیاق و گفتمان سخن، هم‏خوانی نداشته و بر متن ادراج شده است و نشان‏ دهنده گفتمان فقهی قرن دوم و سوم در تفسیر زنان است که نگاه ‏های فرودستانه این دوران را نسبت به زنان نمایندگی می‏ کند.

    کلیدواژگان: حکمت 136، جهاد المراه، حسن التبعل، زنان
  • مریم عزیزخانی*، نصرالله شاملی صفحات 21-37

    تحلیل گفتمان انتقادی با تکیه بر زبانشناسی نقشگرا معتقد است که میان متن و زمینه متن (شرایط اجتماعی) رابطه تعاملی وجود دارد و بافت متن از بافت موقعیت تاثیر می پذیرد. یکی از متون گفتمانی که با جهان خارج رابطه ارگانیک و مستقیم دارد، نهج البلاغه است که با تکیه بر نظریات جدید زبانشناسی مثل گفتمان انتقادی می توان به کشف ناگفته های پنهان در پس بافت متنی آن دست یافت. امام علی (ع) در رویارویی با مخالفان خود با انتقاد روشن از ایدیولوژی حاکم، سعی می کنند بافت فرهنگی جامعه را در راستای اهداف بلند اسلام تغییر بدهند. بررسی برخورد امام (ع) از دریچه گفتمان انتقادی به ما کمک می کند که بفهمیم امام چگونه از زبان در راستای مقابله با گفتمان های ظالمانه استفاده کرده است. این پژوهش با روش تحلیلی- توصیفی و با تکیه بر نظریه نورمن فرکلاف، با تحلیل ساختار متنی همچون واژگان و جملات در سطح توصیف و تطبیق آنها با بافت موقعیت در سطح تفسیر، نقش و رابطه آن با گفتمان های موجود در سطح جامعه را تبیین می نماید. بررسی خطبه ها و نامه ها از نظر واژگان و دستور نشان داد که ویژگی های مدنظر رویکرد فرکلاف، در چارچوب ارزش های تجربی و بیانی و رابطه ای در این خطبه ها و نامه ها وجود دارد. در سطح تفسیر گفتمان حضرت متناسب با فضای سیاسی و اجتماعی آن روزگار است و در سطح تبیین چرایی و ایدیولوژی پشت پرده گفتمان امام نسبت به ناکثین، دفاع از حقانیت خودش و رعایت نشدن عدالت در حقش است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، ناکثین، گفتمان انتقادی، رویکرد زبانشناختی، رویکرد اجتماعی
  • محمد عترت دوست، فتحیه فتاحی زاده، فاطمه کیانی* صفحات 39-59

    خطبه غراء ازجمله خطبه های طولانی حضرت علی (ع) است که به دلیل فصاحت و بلاغت بسیار و برخورداری از مضامین عالی، در طول تاریخ موردتوجه بسیار شارحان و ادیبان قرار گرفته است. یکی از مهم ترین سوالات در رابطه با این خطبه، کشف موضوع اصلی و غرض امام (ع) از بیان این مطالب است. مطالعات صورت گرفته نشان می دهد هرکدام از شارحان، موضوعی خاص را برای این خطبه در نظر گرفته و با رویکردی خاص به شرح آن پرداخته اند، ازجمله: توصیه به تقوا، بیان صفات خداوند، سرگذشت انسان، پرهیز از دنیاگرایی، توصیف قیامت، انذار از معاد و غیره. در این پژوهش تلاش شده با استفاده از روش تحلیل محتوا و استخراج مقوله های مهم متن، ساختار هندسی خطبه غراء تبیین و در نهایت موضوع اصلی خطبه، کشف و شناسایی شود. یافته های حاصل از تحلیل محتوای مقوله های مهم خطبه نشان می دهند که حضرت علی (ع) در این کلام نورانی و فصیح خود به دنبال ترسیم نقشه راه نجات انسان ها بوده اند. به همین دلیل ابتدا به معرفی انسان و استعدادهای او پرداخته، سپس وضعیت حال (زندگی دنیایی) و آینده (زندگی آخرتی) او را گزارش کرده و در این مسیر، انسان را از فرصت ها و تهدیدهای پیش رو مطلع و در پایان راهکار اصلی نجات یعنی تقوا را معرفی و ثمرات آن را تبیین نموده اند. الگوی حاصل از تحلیل محتوای مقوله ای این خطبه می تواند ترسیم کننده راهکار نجات و سعادت انسان ها باشد.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، خطبه غراء، تحلیل محتوا، نقشه راه نجات انسان، تقوا
  • مرتضی قائمی*، مریم محمدی صفحات 61-82

    نامه پنجاه و سوم نهج البلاغه یکی از نامه های معروف و در عین حال خواندنی امام علی (ع)  است. این نامه که به مثابه فرمان به مالک اشتر نخعی است و به عهدنامه مالک اشتر نیز معروف شده است، حاوی آرای خطیر امام علی (ع) پیرامون اصول مدیریت جامعه اسلامی است. سبک شناسی لایه ای، کشف و تفسیر پیوند مشخصه های صوری متن را با محتوای آن آسان تر می سازد و لایه نحوی، کیفیات روحی و ذهنیات پنهان گوینده را از خلال عناصر نحوی می نمایاند. در این میان، نگارندگان، با کاوش پیرامون یکی از مشخصه های نحوی به اسم « ی دستوری» و یا نحوی، در پی آن هستند که رابطه صدای دستوری جملات را، با اندیشه امام آشکار نمایند. صدای دستوری، رابطه رخداد یا حالت فعل با دیگر شرکت کنندگان در فرآیند فعلی است؛ در نتیجه صدای دستوری در افعال این نامه، با توجه به سایر ارکان جمله؛ یعنی فاعل و مفعول، مورد کاوش قرار گرفت و فراوانی صدای فعال/ مستقیم، که نقطه شروع را فاعل قرار داده است، مخاطب را متوجه اهمیت فاعل می کند، سپس بسامد بالای همان صدا که نقطه شروع را رخداد قرار داده، بر اهمیت کاری که مالک اشتر باید انجام دهد و یا از آن نهی شده است، به واسطه کاربرد فراوان افعال امر و نهی تاکید می کند، همین طور الصاق نون تاکید به افعال، مهر تایید بر فرمایش ولی مسلمین، می زند. این جستار، قصد دارد که با روش توصیفی- تحلیلی و با مراجعه به کتاب خانه و منابع اینترنتی، به بررسی رابطه نحو و اندیشه امیر مومنان، بپردازد.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، نامه پنجاه و سوم، لایه نحوی، صدای دستوری و اندیشه
  • علی نجفی ایوکی*، مرضیه سادات کدخدایی صفحات 83-99

    کتاب گران سنگ نهج البلاغه مشتمل بر تعداد قابل ملاحظه ای از عبارت های دال بر مفهوم بیهوده کاری است که امام علی (ع) برای ترسیم میزان درجه عبث بودن یک کار، القای دور بودن خود از آن امور  و در راستای به تصویر کشیدن میزان نزدیکی و خوگرفتن جبهه مقابل به آنها، از آن تعابیر بهره برده که با توجه به جنبه اقناعی آن تعابیر، شناسایی، استخراج و تحلیل آنها بسیار پراهمیت می نماید و نقش محوری در دریافت مفاهیم موردنظر امیر سخن دارد. در پرتو اهمیت مساله، پژوهش حاضر با اتخاذ رویکرد کیفی و روش توصیفی- تحلیلی می کوشد ضمن شناسایی تعابیر دال بر بیهوده کاری و بیهوده کارانی که در نهج البلاغه حضور یافتند، به این موضوع بپردازد که در خطبه ها و نامه های نهج البلاغه، عمل مورد بحث، با چه استراتژی ای مفهوم سازی شده، چه شخص یا اشخاصی کارشان، نمود بیهودگی و بیهوده کاری است و چه تصویری از آنان ارایه شده و عموما ریشه آن امور در چیست. بررسی نشان از آن دارد که حضرت کوشیده در راستای اصلاح امور و روشنگری، با کاربست تشبیه و عینی سازی امور موردنظر، مخاطبان بیهوده گرا را متوجه گژفهمی شان نماید و در همان حال با تصویرسازی بی بدیل، مانایی و ماندگاری مفهوم سخن خود را در ذهن مخاطب بالا ببرد. دیگر اینکه بحث زمامداری و خلافت، محور بیشتر سخنان مشتمل بر بیهودگی و بیهوده کاری بوده است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، کار بیهوده، عینیت بخشی، تشبیه، اقناع
  • حسن رنگریز* صفحات 101-126

    رهبری اصیل در چهار حیطه رهبری بر خود، دیگران، سازمان ‏ها و حکومت ‏ها نمود دارد. تحقق مردم سالاری حکومتی، ضامن سلامت عملکرد رهبری اصیل در جامعه مبتنی بر آموزه‏های نهج البلاغه است که هدف پژوهش را تشکیل می‏ دهد. روش پژوهش، کیفی و با رویکرد استقرایی است. به منظور استخراج مطالب، از فن تحلیل مضمون استفاده شد. منبع موردبررسی پژوهش، 31 نامه از 79 نامه‏ حضرت علی (ع) است. معیار انتخاب نامه‏ ها براساس دوری و نزدیکی آن به پارادایم مردم سالاری حکومتی توسط رهبری اصیل بوده که مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که برای الزامات ایجاد و فراگیر شدن مردم سالاری پایدار حکومتی توسط رهبری اصیل باید در چهار الزام فردی، گروهی، سازمانی و حکومتی و  در چهار سطح مدیریت رفتار فردی، رفتار گروهی، رفتار سازمانی و رفتار حکومتی جستجو کرد. به نحوی که در سطح مدیریت رفتار فردی، نگاه به انتصابات مدیریتی از منابع داخلی تامین نیرو با توجه به نظام مبتنی بر شایسته ‏سالاری؛ در سطح مدیریت رفتار گروهی، استفاده از استراتژی متخصص متعهد در انتصابات مدیریتی؛ در سطح مدیریت رفتار سازمانی، توجه به اهداف، استراتژی‏ ها، سیاست ‏ها، برنامه ‏ها، عملیات و فرایندها و در سطح مدیریت رفتار حکومتی به ضرورت‏ های حکومت توجه می‏ شود.

    کلیدواژگان: مردم سالاری پایدار حکومتی، رهبری اصیل، نهج البلاغه، فن تحلیل مضمون
  • محمد پاک نهاد*، علی محمدیارلو صفحات 127-149

    یافتن عناصر مشترک بین سخنان بزرگان دینی و ادبی و دست یابی به سرچشمه ها و منابع شعری شاعران، علاوه بر کمک به شناخت خود این بزرگان، در درک سخنان آنان مفید و موثر است. نهج البلاغه، سرشار از آموزه های اسلامی و سخنان حضرت علی (ع) و راه روشن بسیاری از نویسندگان و شاعران مسلمان است. نیمایوشیج، یکی از شاعران معاصری است که اشعار وی مضامین مشترکی با نهج البلاغه دارد. هدف از این پژوهش بازکاوی و شناخت مضامین مشترک معادباوری در شعر نیما یوشیج و نهج البلاغه در چشم اندازی تطبیقی است.؛ بنابراین، روش این تحقیق از نوع مطالعات تطبیقی با تکیه بر رویکرد موردمحور کیفی است و مفاهیم و مضامین مشترک معادباوری و بی اعتباری دنیا در نهج البلاغه و اشعار نیما، بررسی و مقایسه شده است. روش گردآوری مطالب و محتوای پژوهش، براساس اسناد و مطالعات کتابخانه ای و نتایج حاصل از آن، بیانگر این است که محتوا و پیام بسیاری از اشعار نیما همچون نهج البلاغه مبتنی بر معادباوری است. یافته ها منتهی به این شد که معادباوری آثار فردی و اجتماعی متعددی را به دنبال دارد و موارد مشترکی از این آثار در نهج البلاغه و اشعار نیما برشمرده شد.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، اشعار نیما، معادباوری، مقایسه و تطبیق، بی اعتباری و ناپایداری دنیا
|
  • Masoumeh Rayaan * Pages 1-19

    Nahj Al-Balagha as the brother for Holy Quran and the first interpretation of holy verses is full of fine knowledge and it means the commentator had pure divine findings. But among full lessons of this reliable recourse, some incorrect information gathered by the mistake. So its text must be refined from incorrect ones.   Some these texts are those about women which present them in low stage. One of these is to encourage women to stay at home. And obeying husband is one of its necessities which promoted up to Jihad (in the way of Allah).   In this article, "Jihad for woman is to obey her husband (Tabaul)", is considered and the result is that joining this phrase to Hikmah136, is by narrators and made by fabricators. This phrase entered Kolaini's & Saduq's narrations before entering Nahj Al_Balagha and related to Imam Ali (puh). Then the text related to 7th Imam (puh) while such this phrase was not in first Sunnite books and entered their last references in 4th century affected by Shiite texts.   This phrase is not according to the text order and inserted to the text and presents low view in understanding and interpretation of women in third & 4th century.

    Keywords: Hikmah 136 of Nahj Al, Balaqa. Jihad for woman is to obey her husband (Tabaul). Women
  • Maryam Azizkhani *, Nasrollah Shameli Pages 21-37

    Critical discourse analysis is based on functional linguistics believes that there is an interactive relationship between the text and the context of the text. And the context of the text is affected by the context of situation. One of the discourse texts that has an organic and direct relationship with the outside world is Nahj al-Balaghah  that base on new theories of linguistics such as critical discourse can discover the unspoken hidden behind its textual context. Imam Ali (AS) tries to confront her opponents by using an enlightening critique of the ruling ideology To change the cultural context of the society in line with the lofty goals of Islam And examining the attitude of Imam (AS) through the lens of critical discourse helps us To understand how the Imam uses language in order to confront oppressive discourses. This research is done by analytical-descriptive method and base on Norman Fairclough theory and Examines how Imam Ali's (AS) discourse interacts in three levels of description, interpretation and explanation. Examination of sermons and letters in terms of vocabulary and grammar showed that Features of Fairclough approach there are in the context of empirical, expressive and relational values in these sermons and letters.. At the level of interpretation we saw that his discourse is in line with the political and social atmosphere of that time. At the level of explaining ideology behind the Imam's discourse is defending his own legitimacy and the non-compliance of justice in her right.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Nakesin, Critical Discourse, Linguistic approach, Social approach
  • Mohammad Etrat Doost, Fathiyeh Fattahizadeh, Fatemeh Kiani * Pages 39-59

    The sermon of Al-Gharra is one of the long sermons of Imam Ali (pbuh) which has been considered by commentators and men of letters throughout history due to its eloquence and rhetoric and its excellent content. One of the most important questions in relation to this sermon is the discovery of the main subject and the purpose of Imam Ali in expressing these matters. Studies show that each of the commentators has considered a specific topic for this sermon and has explained it, including: piety, attributes of God, The story of man, avoiding worldliness, describing the resurrection, warning of the resurrection and so on. In this research, an attempt has been made to use the content analysis method and extract important categories of the text, the geometric structure of the sermon is explained and finally the main subject of the sermon is identified. The findings show that Imam Ali in this enlightening and eloquent speech sought to draw a roadmap for the salvation of human beings. For this reason, he first introduces man and his talents, then reports his present (worldly life) and future (hereafter life) status, and in this way, he has informed man of the opportunities and threats ahead, and finally the main solution of salvation, ie piety has introduced and explained its fruits. The pattern obtained from the analysis of the content of the categories of this sermon can depict the solution of salvation and happiness of human beings in the world.

    Keywords: Imam Ali (pbuh), Al-Gharra Sermon, content analysis, Roadmap to salvation human beings, piety
  • Morteza Ghaemi *, Maryam Mohammadi Pages 61-82

    The fifty-third letter of Nahj al-Balaghah is one of the most famous and at the same time valuable letters of this book. This letter, which is a decree to the Malik Ashtar Nakhaei, is also known as the treaty, Contains Imam Ali 's serious views on the directorship of Islamic society. Layered stylistics make it easier to discover and interpret the connection between the formal features of a text and its content and the syntactic, layer shows the spiritual qualities and hidden mindsets of the speaker through syntactic elements. In the meantime, the author, by exploring one of the syntactic features called "Grammatical Voice" or syntactic, seeks to reveal the relationship between the Grammatical Voice of sentences and the thought of the Imam. Grammatical Voice is the relation of an event or verb state to other participants in the verb process; As a result, the Grammatical Voice in the verbs of this letter, and considering the other elements of the sentence, the Agent and the Patient, was explored, And the frequency of Active / direct Voice, which acts as the starting point, Makes the audience realize the importance of the Agent; Then the high frequency of the same Voice, which is the starting point of the event, On the importance of what the Malik Ashtar should do or is forbidden, Due to the extensive use of the verbs of command and prohibition, In the same way, attaching bread to the emphasis on actions seals the seal of approval on the orders of the guardian of Muslims. This paper intends to investigate the relationship between syntax and thought by descriptive-analytical method and by referring to libraries and Internet resources.

    Keywords: Nahj al- Balaghah, The fifty-third letter, Syntactic Layer, Grammatical Voice, Thought
  • Ali Najafi Ivaki *, Marzieh Sadat Kadkhodaie Pages 83-99

    The precious book of Nahj al-Balaghah contains a considerable number of phrases indicating the concept of futility. That Imam Ali (AS) to draw the degree of futility of a work, to induce his distance from those things, And in order to portray the degree of closeness and habituation of the opposite front to them and also to convince the audience, he has used those interpretations Identifying, extracting and analyzing them is very important and plays a pivotal role in receiving the concepts desired by Amir. In the light of the importance of the issue, the present study tries to evaluate and examine the futility of the workers who were present in Nahj al-Balaghah with a qualitative approach and descriptive-analytical method. And to deal with the issue that from the point of view of Imam Ali (as), what people do their work is a manifestation of futility and futility and what is the root of those matters in general and And which strategy the speaker has used most to illustrate their work. The study shows that in order to reform the affairs and enlightenment, Hazrat tried to make the vain audience aware of their misunderstanding by using similes and objectifying the desired matters. And at the same time, with its unparalleled imagery, it enhances the meaning and permanence of the meaning of its speech in the mind of the audience Another is that the focus of most of the speeches, which included futility and futility, was the discussion of governance and caliphate.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, useless work, objectivity, simile, persuasion
  • Hassan Rangriz * Pages 101-126

    Authentic leadership manifests in four areas of leadership on self, others, organizations, and governments. The purpose of study is to design a model of sustainable government democracy by authentic leadership based on the teachings of Nahj al-Balaghah. The method of research is qualitative and with inductive approach. In this paper, the thematic analysis method was used. The source studied in this research is 31 letters out of 79 letters. The criterion for selecting the letters was based on their distance and proximity to the paradigm of governmental democracy by the original leadership, which was analyzed. The results show that the requirements for the establishment and inclusion of sustainable government democracy by the authentic leadership should be searched in four individual, group, organizational and governmental requirements and in four levels of individual behavior management, group behavior, organizational behavior, and government behavior. In a way that at the level of individual behavior management, look at managerial appointments from internal sources of supply according to the merit-based system; At the level of group behavior management, the use of a committed expert strategy in managerial appointments; At the level of organizational behavior management, attention is paid to goals, strategies, policies, programs, practices, and processes, and at the level of governance behavior management, attention is paid to the necessities of governance.

    Keywords: Sustainable Government Democracy, Authentic Leadership, Nahj al-Balaghah, Thematic Analysis Method
  • Mohammad Paknahad *, Ali Mohammadyarlo Pages 127-149

    Finding common elements between the sayings of our religious and literary figures and gaining access to the poetic sources of poets, in addition to helping to know these characters themselves, is useful and effective in understanding their sayings. Nahj al-Balagha as a good source of Islamic teachings and sayings of Imam Ali (A.S) is a clear path for many Muslim writers and poets. Nimayoshij is one of the contemporary poets whose work has common themes with Nahj al-Balagha. This study attempts to review the common themes of resurrection in Nimayoshij's poems and Nahj al-Balagha from a comparative and contrastive perspective. The study adopted a qualitative case-based approach in which the common concepts and themes of “Resurrection” and “Invalidity of the world” in Nahj al-Balagha and Nima's poems have been compared and contrasted. The method of data collection is library-based and the results obtained, indicate that the content and message of many Nima's poems, like Nahj al-Balagha, is based on belief in the Hereafter. The findings also showed that the resurrection-believing has various individual and social effects that most of them have been expressed in Nahj al-Balagha and Nima's poems, similarly.

    Keywords: Nahj al-Balagha, Nima's Poems, Resurrection-Believing, Comparison, Contrast, Invalidity, Instability of the World